×
EN

cyberfeiten

Het belang van cyberfeiten in het hyperverbonden digitale tijdperk van vandaag

In het hyperverbonden digitale tijdperk van vandaag zijn cyberfeiten naar voren gekomen als vitale componenten van ons informatie-ecosysteem. Het lezen van cyberfeiten is een essentiële praktijk. Gezien het escalerende aantal cyberdreigingen en -aanvallen zorgt het beschikken over feitelijke en actuele informatie ervoor dat organisaties, overheden en individuen proactieve maatregelen kunnen nemen om hun digitale activa te verdedigen, of het nu gaat om bedrijfseigen bedrijfsgegevens of persoonlijke informatie. Door op de hoogte te blijven van opkomende trends, bedreigingen en best practices kunnen individuen en bedrijven de kracht van technologie benutten terwijl ze hun persoonlijke gegevens beschermen en bijdragen aan een veiligere online omgeving.

Bescherming tegen technologische bedreigingen

Door op de hoogte te blijven van de nieuwste cyberbeveiligingsmaatregelen en -protocollen kunnen individuen proactieve strategieën toepassen om hun digitale bezittingen te beschermen, of het nu gaat om het implementeren van sterke wachtwoorden, het herkennen van phishing-pogingen of het begrijpen van het belang van regelmatige software-updates. Uiteindelijk stelt het lezen van cyberfeiten individuen in staat weloverwogen keuzes te maken die hun online veiligheid versterken en bijdragen aan de bredere inspanning om een veerkrachtig en betrouwbaar digitaal landschap te creëren.

Cyberfeiten 2023

Hoe vaak komt cybercriminaliteit voor?

Elke 39 seconden vindt er een cyberaanval plaats. 43% van de cyberaanvallen is gericht op kleine bedrijven. 75% van de cyberaanvallen begint met een e-mail. De mondiale gemiddelde kosten van een datalek bedragen € 3,9 miljoen voor het MKB. Er wordt geschat dat er in 2023 ongeveer 33 miljard accountinbreuken zullen plaatsvinden.

Ransomware-aanvallen stijgen naar recordhoogte!

In juli 2023 was er sprake van een alarmerende golf van ransomware-aanvallen, die zowel individuen als organisaties over de hele wereld treffen. Met name de gezondheidszorg en de financiële sector zijn het meest doelwit; Het aantal ransomware-aanvallen is echter in alle sectoren toegenomen. Recente onderzoeken in de Benelux tonen aan dat 9 op de 10 bedrijven in 2022 te maken kregen met minstens één ransomware-aanval, 50% meldde meer dan 2. De nieuwe generatie ransomware-aanvallen zijn uiterst gevaarlijk omdat het gepaard gaat met datalekken gevolgd door encryptie.

Bijna 70% van deze ransomware-aanvallen begon via e-mail.

Phishing-e-mails – in 2023 blijven phishing-e-mails een wijdverspreide en evoluerende cyberdreiging.
Maar liefst 94% van de malware wordt via e-mail afgeleverd.
Uit onderzoek van Deloitte is gebleken dat 91% van alle cyberaanvallen begint met een phishing-e-mail.

AI-aangedreven cyberaanvallen duiken op

Hackers maken steeds meer gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om geavanceerde cyberaanvallen te orkestreren. Door AI aangestuurde malware kan zich aanpassen aan verschillende beveiligingsmaatregelen, waardoor deze moeilijker te detecteren en te beperken is. Cybersecurity-experts benadrukken het belang van AI-gestuurde verdedigingssystemen om deze evoluerende bedreigingen effectief te bestrijden.
Uit de resultaten van een onderzoek blijkt dat 56% van de geïdentificeerde AI-gestuurde cyberaanvaltechnieken werden gedemonstreerd in de toegangs- en penetratiefase, en 12% tijdens de exploitatie.